Mistere ale timpului pe care cu greu le vom intelege

dilatarea-timpuluiDilatarea timpului. Fizica este de parere ca timpul este o dimensiune fundamentala a universului, insa presupozitia ca timpul e doar o instanta, are o scurgere liniara a fost distrusa de teoria relativitatii enuntata de Einstein. Odata ce te referi la timp ca la ceva simplu si absolut, inevitabil te afli sub influenta vitezei si gravitatiei.

V-ati gandit vreodata cum de telefonul mobil stie ca ai trecut de o cotitura si indica faptul ca trebuia sa fi virat la stanga cu trei metri inainte? GPS-ul, sistem global de pozitionare din telefon, este legat la o retea, constelatie de sateliti, 24 la numar, care sunt dotati cu ceasuri atomice foarte precise. Compartiv cu ceasurile obisnuite, ceasurile atomice de pe satelit raman in urma cu doar sapte microsecunde pe zi, asta pentru ca sunt intr-un stream temporal incetinit. Fara o compensare constanta, chiar si cele sapte microsecunde se aduna, generand erori de pana la sase mile intr-o zi. GPS-ul este in stare sa faca ajustajele necesare pentru ca acceleratia incetineste timpul, si cu cat se misca mai rapid ceva anume, cu atat „imbatraneste” mai greu.

Fizica a numit acest fenomen dilatare temporala. Sub influenta acestuia, un calator in spatiu se poate intoarce pe Terra dupa 20 de ani, insa pe Pamant ar fi trecut deja sute de ani in viitor. Referindu-ne la dilatarea timpului ca valoare absoluta putem sa ne imaginam urmatorul scenariu: in timp ce ne apropiem de viteza luminii este posibil ca timpul sa stea in loc si nemurirea sa inceapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *