Nevazatorii vor avea sansa sa poata folosi o tableta

nevazatoriPentru oamenii obisnuiti a folosi o tableta sau un telefon smart nu este o problema. Ne-am obisnuit deja cu aceste dispozitive, fac partea din viata noastra, sunt usor de controlat, ne-am adaptat perfect la device-urile moderne. Dar ce se intampla cu cei care si-au pierdut vederea si vor sa experimenteze si ei, sa poata utiliza o tableta sa asculte muzica sau sa asculte un jurnal?

Austriecii au inventat si prezentat recent o tableta pentru nevazatori, Blitab, cu suprafata inteligenta cu pixeli tactili care permit conturarea caracterelor din alfabetul Braille chiar sub degetul celor care le folosesc. Ideea din spatele tabletei tine de transformarea informatiei digitale in limbaj Braille. De fiecare data ca un nevazator atinge suprafetele cu bumbisori cu lichid special acestia se umfla si se desumfla construind caractere Braille. Tableta are Android, functioneaza ca oricare alta tableta, utilizatorii sai pot citi o pagina intreaga dintr-odata prin atingerea acestor bule „tactile”. Agendele Braille care sunt folosite de unii dintre cei fara vedere sunt scumpe si nu sunt asa de performante ca noile tablete prezentate de austrieci.

Autonomia tabletei este mare, pana la cinci zile de functionare, opt ore pe zi, sunt mai ieftine si mai usor de intretinut si de folosit decat clasicele agende greoaie. Tableta poate afisa si imagini intregi usor de „citit” si vizualizat via Braille. Toate fisierele text introduse in tableta sunt convertite imediat in Braille, tableta suporta stick-uri usb, tableta accepta si cardurile SD. Navigarea se realizeaza cu programul vocal, textele de pe internet sunt convertite si ele in Braille. Deja se fac primele precomenzi inca de la inceputul anului, livrarile se vor realiza peste sase luni, adica de prin iulie. Pretul maxim de achizitie poate ajunge la 2.800 dolari, pretul minim este de 500 dolari in functie de tara unde se va vinde si de puterea sa economica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *