Ce au facut oamenii de stiinta?

Indoirea unor obiecte cu temperaturi foarte scazute.

In trecut oamenii de stiinta nu puteau raci un obiect dincolo de o bariera numita limita quantum. Ca sa raceasca un anumit lucru un lase trebuia sa isi incetineasca atomii si vibratiile producatoare de caldura. In ciuda scaderii temperaturilor lumina laserului previne scaderea temperaturilor sub limita quantum.

Oamenii de stiinta au realizat un dispozitiv pe baza de aluminiu vibrant si au putut sa ii scada temperatura pana la 360 microKelvin, adica de 10.000 de ori mai rece decat temperatura spatiului. Tamburul avea 20 micrometri in diametru, mai subtire decat firul de par uman. De aici s-au realizat lasere care pot sa se foloseasca de raza emisa pentru a directiona particulele cu o stabilitate mult mai intensa intr-o anumita directie. Totusi nu este cel mai rece obiect, exista condensatul Bose-Einstein.

Aceasta descoperire poate sa joace un rol important in electronicele rapide si poate ajuta la descoperirea lumii cuantice care apare atunci cand orice material isi atinge limitele fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *