Cum sa ai un creier sanatos si energie din plin?

Creierul nostru ne ajuta sa ne desfasuram activitatile zilnice, este un organ destul de mic, dar foarte important pentru intreg organismul. Un creier sanatos si bine ingrijit inseamna si o viata mai buna si un chef de viata mai mare. Cu cat ne neglijam creierul si il pune pe planul doi, cu atat creste riscul de boli grave. De oboseala si de aparitie a starii de rau. In fiecare zi putem sa evaluam tot ceea ce facem si sa depistam niste obiceiuri care ne afecteaza creierul mai mult decat ne-am putea inchipui. Daca le depistam corect si la timp si le corectam, aceste obiceiuri gresite pot sa se transforme in atuuri pentru o viata cat mai sanatoasa.

Care sunt?

Primul lucru gresit facut in fiecare zi, mai ales cand nu prea ai timp, este plecatul la lucru, dimineata, fara sa manaci. Micul dejun contine cam tot ce ai nevoie pentru energie. Pentru un creier care functioneaza corect, medicii ne sfatuiesc sa nu sarim niciodata peste el. Cu cat sarim peste mai multe astfel de mese, cu atat vom avea mai multe sanse sa ne trezim cu un creier care nu mai face fata efortului zilnic.

Al doilea lucru gresit este somnul prea putin. Noaptea creierul se reface. Organismul are niste procese care trebuie sa se desfasoare. Sistemul digestiv se ocupa de procesare lenta, asa ca somnul este foarte important. Stresul apare in ziua urmatoare daca nu dormi bine. De aceea e bine sa ne culcam inainte de miezul noptii.

Al treilea lucru gresit pe care toti il facem este consumul prea mare de zahar. Desi nu punem kilograme de zahar in tot ce mancam, cam toate alimentele si dulciurile au si zahar, in cantitati destul de mari. In loc sa tot cumparam dulciuri si fel de fel de fast-food, mai bine ne facem acasa tot ce vrem si stim exact ce punem in ele, cat zahar avem. Cu prea mult zahar creierul nu mai poate absorbi elementele nutritive. Ajungandu-se la malnutritie si dereglari la nivel cerebral.

Al patrulea lucru pe care multa lume il face si care poate afecta creierul este…surpriza, acoperirea capului in timpul somnului. Nu e bine sa acoperim capul in timpul somnului pentru ca al nostru creier are nevoie de oxigenare. Se poate ajunge si la deficienta de aer. La toate acestea se adauga si fortarea organismului sa lucreze in timp ce esti bolnav, racit, gripat. Creierul sufera mult cand esti bolnav si incearca sa te puna pe picioare cum poate, asa ca mai mult rau ii faci daca tot tragi de organism ca sa iti indeplinesti sarcinile.

Foarte nociva pentru creier este si lipsa exercitiilor fizice. Creierul are nevoie de multa miscare, de energie. Sistemul imunitar este mai bun cu exercitii fizice. Bolile de inima si cele ale creierului nu mai sunt asa de frecvente. Cu cat ai mai mult activitate fizica, cu atat vei trai mai mult si mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *