Daca vrei sa traiesti mai mult invata sa-i ajuti pe altii la batranete

Batranetea este o perioada destul de complicata pentru adulti. Incet, incet ajungi sa nu mai te poti folosi de propriul organism, membrele nu-ti mai permit o deplasare normala, mintea iti joaca feste de multe ori. Cand esti batran te gandesti la cum sa traiesti mai mult cu siguranta si mai putin la cei de langa tine si la vietile lor. Contrar asteptarilor, un studiu frecent facut pe o perioada de 20 de ani in Germania a demonstrat ca ajutorul dat semenilor atunci cand imbatranim poate fi cea mai buna reteta pentru a putea trai mai mult.

Poti sa ai grija de rude sau sa ii ajuti pe cei de langa tine, efectul este acelasi asupra organismului si psihicului. Cea mai simpla metoda prin care batranii deja incep sa castige ceva luni in plus este ingrijirea nepotilor. Din instinct batranii au grija de nepoti si incearca sa-i educe si sa le faca o copilarie cat mai frumoasa. Acest instinct se pare ca vine tocmai din erele primitive, cand ingrijirea celor mici era foarte importanta pentru ca o anumita rasa sa poata supravietui. Daca de exemplu bunicii nu sunt lasati sa aiba grija de nepoti nu numai ca vor avea probleme de sanatate, dar vor fi afectati si la nivel psihic. Pe parcursul studiului facut pe batrani trecuti de 70 de ani s-au efectuat testari medicale din doi in doi ani si fiecare individ a completat chestionare. Din rezultatele cercetarii oamenii de stiinta au dedus faptul ca batranii care aveau grija de nepoti aveau un risc de deces cu o treime mai mic decat cei care nu o faceau. De asemenea, mai bine de 50% dintre batranii care ingrijeau copiii traiau chiar si la 10 ani de la completarea chestionarului. In cazurile in care batranii nu au nepoti, acestia pot sa isi ajute copiii la diverse lucruri, prin gospodarie, efectul obtinut este acelasi. Socant este ca jumatate dintre indivizii care au luat parte la studiu au ajuns sa moara la cinci ani dupa ce s-a terminat studiu, coincidenta sau nu, nu se stie.

Chiar si atunci cand ajuti pe altcineva strain, la batranete, ai parte de aceeasi viata mai lunga. In urma studiului s-a mai constatat ca batranii care-i ajutau pe altii au trait mai bine de sapte ani dupa ce studiul incepuse-ceilalti care refuzau sa ajute au trait doar patru ani. Ideea din spatele ajutorului acordat celor din jur este simpla: din momentul respectiv batranii se simt utili si au un scop, stiu pentru ce traiesc, pot iesi chiar si din depresie. Ajutorul garanteaza o activitatea fizica si psihica permanenta, lucru foarte bun pentru organism si pentru creierul care are destule probleme dupa o anumita varsta.

Asadar, ca sa traiti mai mult e bine ca la batranete sa va ingrijiti nepotii sau copiii, sa ii ajutati cat puteti, sa ii ajutati si pe altii. Altruismul trebuie completat pentru rezultate si mai bune cu munca pe cat posibil la varsta respectiva si cu voluntariatul, in domeniul preferat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *