Ce este invatarea moderna si de ce este mai eficienta decat invatarea clasica

In ultimii ani, invatamantul din Romania a cunoscut momente placute de improspatare. Prin efortul unor companii private, asa cum este Intuitext, de pilda, educatia de la noi din tara le-a pus la dispozitie cadrelor didactice si elevilor resurse educationale diferite si foarte placute.

 

La drept vorbind, in Romania conceptul de invatare are o incarcatura negativa destul de pronuntata din cauza abordarii gresite si anacronice pe care o mai au nu doar profesorii si invatatorii, ci si multi parinti.

Pentru copii – mici sau mari – joaca este elementul central al existentei lor. Ludicul, optimismul, amuzamentul, competitia, aventura – toate sunt specifice anilor dinainte de viata adulta. La noi, educatia sparge acest ritm al jocului si ii frange aripile, impunand un ton rigid si apretat. „Gata cu joaca, acum invatam“.

Noile cercetari in psihologia copilului au aratat de ce este atat de vatamatoare aceasta abordare si in ce mod se dovedeste ineficienta atat pe termen scurt, cat si lung. In acest context, specialistii Intuitext in educatie au inteles importanta continuitatii si a imbinarii jocului cu invatarea.

Cand suntem noi, ca oameni, cei mai productivi? Atunci cand suntem relaxati, cand ne simaim bine si cand ne face placere sa ne implicam intr-o anumita actiune. Ideea de „invatare cu placere“ i-a inspirat pe specialistii Intuitext in educatie sa creeze resurse educationale in acord perfect cu dezvoltarea societatii, a tehnologiei si cu dorintele si nevoile cadrelor didactice si elevilor.

Astfel, atunci cand vine vorba de exercitii la matematica, teste, probleme de matematica sau teste pentru evaluarea nationala, elevii nu mai au aceeasi anxietate si nivel de stres ca in urma cu cativa ani.

Atunci cand ai la dispozitie un caiet de teste pentru evaluarea nationala sau un manual creat pentru oameni si doar pentru a respecta o programa abstracta, copii dovedesc o deschidere mult mai mare catre cunoastere.

Pentru a-i incuraja sa descopere lumea, sa fie curiosi si nu in ultimul rand pentru a-i convinge ca invatarea inseamna evolutie si capacitate de a te descurca mai bine in anumite situatii, elevii trebuie sa aiba la dispozitie manuele, caiete, CD-uri sau platforme online de invatare moderne, intercative, dinamice si foarte placute.

De aceea, Cristina Honcioiu, specialist Intuitext in educatie este de parere ca „toti copiii au o curiozitate naturala in ceea ce priveste lumea inconjuratoare, curiozitate care se manifesta inca de la nastere. Fiinta umana, in fiecare stadiu al dezvoltarii sale, are nevoi, trebuinte, interese, mai apoi aspiratii care au un anumit specific. Cunoasterea si respectarea acestora asigura implicarea copilului, a omului in procesul propriei invatari.

Copilul este motivat sa invete daca ceea ce invata este legat de realitate, daca este util si il ajuta in viata cotidiana, daca porneste de la ceea ce cunoaste si de la ceea ce corespunde experientei sale.

Invatarea este o experienta personala la care el are nevoie sa participe. El invata daca face, interactioneaza direct, actioneaza practic, aplica, daca analizeaza, apreciaza, observa, extrage concluzii, adica daca este implicat activ mental si, mai ales la varste mici, senzorial si motric.

Invatarea eficienta se realizeaza intr-o atmosfera placuta, suportiva, in care copilul simte ca poate decide, ca are un anumit grad de libertate, in care are voie sa greseasca si in care este sustinut sa corecteze greselile, nu criticat pentru ele sau comparat.

El are nevoie sa fie optim provocat, prin sarcini care sunt putin peste ceea ce poate. Daca sarcinile sunt prea usoare, atunci nu mai este provocat, deja le stie, daca sarcinile sunt prea grele, atunci experimenteaza neputinta si abandonul in fata a ceva ce il depaseste, nu mai experimenteaza posibilitatea succesului, ci certitudinea esecului.

Copilul invata mai bine atunci cand simte ca este apreciat pentru efortul sau, ca este sustinut si sprijinit sa depaseasca obstacolele, frustrarile pe care le presupune invatarea.

La varste mici, si nu numai, aspectul ludic al invatarii este foarte important si motivator; mai tarziu, interesul pentru grupul de egali devine dominant si activitatile in echipa, relatiile armonioase cu coechipierii asigura implicarea si eficienta in invatare.

Invatarea are o importanta latura relationala, de aceea conectarea cadrului didactic si a parintelui cu copilul, aprecierea efortului depus in sarcina si nu a rezultatului final, incurajarea, increderea ca el va reusi sunt elemente importante in invatare, mai ales in momentele repetitive, dificile sau frustrante pe care le presupune invatarea.

Atitudinea parinţilor privind invatarea si asigurarea unui climat de studiu adecvat contribuie la cresterea motivatiei in invatare. Daca dascalii si parintii asigura cele enumerate mai sus, atunci atitudinea copilului fata de scoala va fi de cele mai multe ori pozitiva.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *